El que ens va sorprendre…

Tot i ser un poble perdut en la muntanya i a més de 1.000 metres d’alçada, l’aire en la època en la que vam anar era molt sec i bastant contaminat. 

Està tocant amb Iraq i, just abans d’arribar-hi, es pot veure un grup de gent i cotxes aparcats que, pel que vam entendre que deia el taxista que ens portava, estaven allà pel contraban de tabac.

 

Gent

Vam escollir anar a Howraman per conèixer l’estil de vida de ma gent kurda en els pobles de muntanya. I podríem dir que ens esperàvem bastant el que vam veure: gent igualment oberta, curiosa i amable, però amb més aspecte de poble.

Vam veure molta vestimenta kurda i ens va costar fer-nos entendre en anglès.

 

Transport

Vam haver d’agafar un taxi des de la ‘Marivan Terminal’ a Sanandaj que ens va portar fins a Hezbollah Sera, un encreuament des del que es poden agafar taxis cap a Howramann.

A aquest segon taxista gairebé se li mor el taxi a mitja pujada. Sort que era molt manetes i, després de canviar un tub que perdia aigua, vam poder seguir poc a poc.

Menjar

Hi han dos restaurants baratets a Howramann. No tenien opció vegetariana, però ens vam poder apanyar amb un plat d’arròs i tomàquet a la brasa. 

No hi han gaires altres opcions fora d’algun restaurant de menjar ràpid, així que vam escollir fer un parell d’àpats a l’habitació amb cuina que havíem llogat.

 

Dormir

Hi ha un hotel al poble, però nosaltres vam optar per anar sense res planejat. Ens van insinuar que seria fàcil trobar lloc on dormir a base de preguntar i va ser de fet al primer taxi cap al poble que ens van donar el contacte d’un home que ens podia hospedar. 

Té una tenda de souvenirs a l’entrada del poble i davant de l’hotel. Ell viu al pis inferior amb la seva família i té una tercera planta més abaix que lloga a turistes.

Visitar

Tot el poble en sí és bastant maco. Les fotografies típiques d’internet el mostren des de la carretera principal, a la part més propera al cementiri. 

El paisatge és molt impresionant i recomanem caminar fins al punt que hem senyalat al mapa per valorar-ho. De camí es passa pel mig de la part més alta del poble i molt a prop de moltes de les seves cases típiques.

 

Ruta detallada

Aquí us deixem amb el mapa de la nostra ruta. Hem senyalat els llocs que hem visitat i, en blau, els llocs on hem dormit. Esperem que sigui útil!