El que ens va sorprendre…
A shiraz vam aprendre que el servei militar a Iran és obligatori pels homes un cop han acabat els seus estudis.
En cas de voler sortir del país, a més d’haver de lidiar amb altres moltes restriccions, si no han fet els serveis militars es veuran obligats a demostrar que deixen al país una quantitat de diners prou elevada com alicient per tornar-hi.
D’altra banda, les persones que estudien per fer de professores poden evitar fer el servei militar a canvi de ser destinats, en els primers anys de feina, a escoles amb necessitats específiques.
Passejant pel centre de Shiraz ens va sorprendre trobar, en una petita i amagada plaça per la que vam passar, un grup d’una vintena de persones consumint opi.
Gent
Ens han dit i hem corroborat que la gent a Shiraz és molt oberta de ment i molt sociable.
La Zeynab, la noia que ens va hospedar en aquesta ciutat, sens dubte surt de la norma iraní. Gràcies a ella vam veure i entendre millor la incoherència que es viu al país entre la vida privada i la pública.
És atea, viu amb la seva parella sense haver-s’hi casat i se la veu lliure i empoderada i beu alcohol. Res d’això, però, pot fer-ho veure portes en fora.
Transport
El bus de Yazd a Shiraz va durar 7 hores i va costar 500.000 IRR.
Estàvem prou lluny del centre, amb el que vam fer servir un parell de vegades l’snapp.
Menjar
Hem senyalat al mapa un restaurant de menjar tradicional local molt recomenable anomenat Sharzeh. Tot i tenir un estil i una clientela de classe alta, ofereixen una opció de buffet molt econòmica i variada.
Hi havia música iraní en directe.
Tot plegat ens va costar 700.000 IRR entre els dos.
També recomanem el restaurant de l’hostal Sapir Hostel, on vam menjar dos plats d’arròs.
A Shiraz va ser on vam probar per primera vegada el gelat de safrà (30.000 IRR).
Dormir
Com hem dit abans, vam dormir tots ela dies que vam estat a Shiraz a casa la Zeynab gràcies a couchsurfing.
Visitar
Hem senyalat al mapa el mausoleu Aramgah-e Shah-e Cheragh, un estil de mesquita decorada per dins amb petits miralls. És molt recomanable anar-ho a veure, no només perquè és molt impresionant, sinó perquè a més t’ofereixen una molt bona explicació històrica i religiosa de l’Islam.
També és recomanable anar a veure la Masjed Nasir Al Molk, una mesquita coneguda per tenir unes vidreres que projecten llums de colors al seu interior.
S’ha de visitar entre les 8 i les 10 del matí i, malauradament, està ple de turistes. És curiós de veure, però no és tan impresionant i colorit com mostren moltes de les fotografies d’internet.
Molta gent recomana anar a veure la tomba dels poetes Hafez i Sa’di. Nosaltres ho vam veure des de fora i ens va semblar que no valia la pena pagar l’entrada.
Perdre’s pel centre de Shiraz té la seva gràcia. Té un basar bastant autèntic (i pudent) i alguns carrers de la zona antiga prou macos.
Ruta detallada
Aquí us deixem amb el mapa de la nostra ruta. Hem senyalat els llocs que hem visitat i, en blau, els llocs on hem dormit. Esperem que sigui útil!